Babeczki z kremem i owocami
25 babeczek (średnica 8 cm mierzona od góry foremki)
Składniki na ciasto:
- 4,5 szklanki mąki tortowej,
- 30 dag margaryny,
- 20 dag cukru pudru,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 żółtka.
Przygotowanie: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier puder, śmietanę i żółtka, wszystko wyrabiamy ręką. Foremki do babeczek dokładnie smarujemy olejem. Z ciasta formujemy 25 kulek, następnie rozwałkowywujemy i wykładamy foremki. Pieczemy w piekarniku 25-30 minut w 165℃ (na złoty kolor). Wyciągamy foremki z kruchym ciastem, odwracamy do góry dnem, delikatnie stukamy w dno foremki i podnosimy ją. Babeczkę odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 20 dag margaryny.
Przygotowanie: 1 szklankę mleka gotujemy, do drugiej dodajemy obie mąki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy do zgęstnienia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy mikserem stopniowo dodając zimny budyń. Przy pomocy szprycy cukierniczej wykładamy krem na spód babeczek.
Składniki do dekoracji:
- 3 mandarynki,
- 3 łyżki jagód,
- 1 galaretka.
Przygotowanie: galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy w zimne miejsce. Na babeczkach układamy owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz