Ryba po grecku



Składniki:

  • 3 filety rybne (np. mintaj, miruna, dorsz),
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1 plaster selera,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki koncentratu,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • olej do smażenia,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: rybę rozmrażamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze kawałki, obsypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. 
Warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy starte warzywa, chwilę dusimy, następnie dodajemy cebulę, podlewamy wodą, doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut, na koniec dodajemy ketchup i koncentrat, mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy.
Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w rozkłóconym i posolonym jajku, na koniec w tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Rybę podajemy przykrytą warzywami. Smakuje wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno. Smacznego:)

Komentarze