Kopytka


porcja na około 100 kopytek

Składniki:

  • 1,20 ziemniaków,
  • 35 dag mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.
Przygotowanie: ziemniaki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). Odcedzamy, odparowujemy wodę, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy obie mąki i wszystko wyrabiamy ręką. Ciasto dzielimy na pięć części i dłońmi formujemy wałeczki średnicy około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i kroimy na kawałki 1,5 do 2 cm. Kopytka wrzucamy do wrzącej, dobrze osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy od wypłynięcia około 3-4 minuty. Proponuję podawać z sosem, bądź okraszone boczkiem z cebulą. Smakują też bardzo dobrze na drugi dzień podpieczone na patelni. Smacznego :)

Komentarze