Kiełbasa ze słoika
porcja na 9 słoików po dżemie
Składniki:
- 80 dag łopatki,
- 60 dag surowego boczku,
- 50 dag wołowiny,
- 7 łyżeczek soli peklowanej,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie: w 2 szklankach gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Surowy boczek mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa, łopatkę i wołowinę mielimy na grubym sicie. Do zmielonego mięsa przeciskamy przez praskę obrany czosnek, dodajemy przyprawy (zanim wsypiecie sól peklowaną przeczytajcie sposób dawkowania na opakowaniu). Wyrabiamy ręką na jednolitą masę, wlewamy zimną wodę z żelatyną i masujemy około 5 minut. Masę wykładamy do wyparzonych słoików (do 3/4 wysokości słoika) dokładnie ubijając, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Gwint słoika wycieramy i zakręcamy suchą zakrętką. Na spód dużego garnka wykładamy ściereczkę, układamy nasze słoiki zalewamy wodą do wysokości mięsa i zaczynamy pasteryzowanie:
- 1 dnia gotujemy 60 minut i nie wyciągamy słoików z wody,
- 2 dnia gotujemy 45 minut i nie wyciągamy słoików z wody,
- 3 dnia gotujemy 30 minut i wyciągamy słoiki, stawiamy je "do góry nogami", przykrywamy ręcznikiem do wystudzenia, następnie odwracamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana kiełbasa może być przechowywana przez kilka miesięcy. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz