Flaki wołowe

Porcja dla 5-6 osób

Składniki na rosół:

  • 1 ćwiartka z kurczaka,
  • wołowina do rosołu np. pręga, antrykot,
  • 1/2 skrzydełka z indyka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • drobiowa kostka rosołowa,
  • vegeta,
  • ząbek czosnku,
  • 1 kawałek suszonego prawdziwka.
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: Umyte mięso zalewamy około 2,5 litra zimnej wody i zaczynamy gotować. Usuwamy powstałą pianę. Po zszumowaniu dodajemy wszystkie warzywa (nie żałujcie zieleniny do wywaru, jeśli macie możliwość to cebulę możecie przypiec), kostkę rosołową, vegetę, sól, pieprz do smaku i zmniejszamy "ogień" pod naszym rosołem - musi on delikatnie "pyrkać". Po 1,5 godzinie wyjmujemy mięso drobiowe, wołowinę gotujemy jeszcze "chwilę" około 0,5 godz. Wyjmujemy warzywa, mięso i przecedzamy rosół przez sitko.

Składniki na flaki:
  • 50 dag flaków wołowych,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta chili,
  • szczypta imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki tortowej.
Przygotowanie: flaki zalewamy zimną wodą, gotujemy, odlewamy wodę i ponownie zalewamy flaki zimną wodą - czynność tą powtarzamy do momentu pozbycia się przykrego zapachu (ja swoje flaki gotowałam 3 razy). Gotujemy około 30 minut i odcedzamy. Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce masła, dodajemy starte warzywa, przeciśnięty czosnek i dusimy około 5 minut. Na drugiej łyżce masła przesmażamy mąkę.
Mięso z rosołu obieramy kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do garnka. Dodajemy flaki, zalewamy 2 litrami rosołu, wrzucamy przesmażone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy chili, pieprzem. Gotujemy około 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą, przecedzamy przez sitko, dodajemy trochę wywaru i powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy mielonym imbirem, gałką i przetartym w ręce majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut, podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Komentarze