Zupa porowa
porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- 1 udko z kurczaka,
- warzywa: marchewka, seler, pietruszka,
- vegeta,
- 1 duży por - biała część,
- 2 ziemniaki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: udko myjemy, zalewamy wodą (2 litry) doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowinę, wrzucamy obrane warzywa, wsypujemy pieprz, vegetę, sól według uznania. Gotujemy nasz bulion około 1 godziny. Białą część pora kroimy w półksiężyce i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Wywar przecedzamy przez sitko, dodajemy do niego pora i dalej gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 15 minut do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz