Zupa porowa


porcja dla 3-4 osób

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka,
  • warzywa: marchewka, seler, pietruszka,
  • vegeta, 
  • 1 duży por - biała część,
  • 2 ziemniaki,
  • sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie: udko myjemy, zalewamy wodą (2 litry) doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowinę, wrzucamy obrane warzywa, wsypujemy pieprz, vegetę, sól według uznania. Gotujemy nasz bulion około 1 godziny.  Białą część pora kroimy w półksiężyce i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Wywar przecedzamy przez sitko, dodajemy do niego pora i dalej gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 15 minut do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)

Komentarze