Talarki ziemniaczane


porcja dla 3-4 osób

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • plaster wędzonego boczku,
  • 2 jajka,
  • czosnek granulowany,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • ostra papryka, 
  • olej.
Przygotowanie: ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Talarki obsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, boczek, przyprawy i przykrywamy pokrywką, dusimy około 40 minut (do miękkości ziemniaków) co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy jajka, mieszamy aż się zetną. Proponuję podawać ze szklanką zimnego, świeżego mleka. Pyszne i sycące. Smacznego :)

Komentarze