Stek
Składniki:
- stek wołowy (antrykot, rostbef, polędwica),
- pieprz świeżo mielony,
- sól morska z czosnkiem i ziołami świeżo mielona,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- sól.
Przygotowanie: mięso wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed smażeniem, myjemy, osuszamy rącznikiem, smarujemy oliwą, obsypujemy pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanej patelni w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać:
- blue: 1 minuta z każdej strony,
- rare (mocno krwisty): 2 minuty z każdej strony,
- medium rare (średnio krwisty): 3 minuty z każdej strony,
- medium (średnio wysmażony): 4 minuty z każdej strony,
- medium well (dobrze wysmażony): 5 minut z każdej strony,
- well done (bardzo mocno wysmażony): 6 minut z każdej strony.
Usmażony stek odstawiamy na talerz lub deskę i przykrywamy drugim talerzem lub folią aluminiową na 5 minut, żeby odpoczął. Solimy przed podaniem.
Masło rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, ugniatamy widelcem do całkowitego połączenia. Kładziemy na stek przed samym podaniem. Proponuję podawać z ziemniakami hasellback (przepis znajdziecie na naszym blogu) i lampką czerwonego wina. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz