Składniki:
- 3 średnie ziemniaki,
- 3 średnie marchewki,
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej,
- około 400 ml majonezu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki i marchewkę myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wycedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy 10 minut, zalewamy zimną wodą, studzimy. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, wykładamy na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Groszek wysypujemy na durszlak. Zimne ziemniaki, marchewkę, jabłka, jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużej miski wsypujemy pokrojone warzywa, jabłka, jajka, wysypujemy z sitek ogórki i groszek, posypujemy pieprzem, delikatnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy musztardę i majonez, wszystko mieszamy łyżką i doprawiamy solą. Proponuję podawać z wędliną i pieczywem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz