Mule w białym winie

porcja dla 3-4 osób

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli/małży,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego (półwytrawnego) wina,
  • chili,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Przygotowanie: mule dokładnie myjemy, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia, otwarte muszle wyrzucamy. Na łyżce masła dusimy do miękkości drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawiamy solą, chili i pieprzem. Wlewamy wino i dodajemy mule. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, muszle muszą się pootwierać, te które tego nie zrobiły wyrzucamy. Proponuję podawać z białym winem, pieczywem pszennym i miseczką z wodą i cytryną, żeby nasi Goście mogli opłukać palce. Smacznego :)

Komentarze