Mule w białym winie
porcja dla 3-4 osób
Składniki:
Przygotowanie: mule dokładnie myjemy, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia, otwarte muszle wyrzucamy. Na łyżce masła dusimy do miękkości drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawiamy solą, chili i pieprzem. Wlewamy wino i dodajemy mule. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, muszle muszą się pootwierać, te które tego nie zrobiły wyrzucamy. Proponuję podawać z białym winem, pieczywem pszennym i miseczką z wodą i cytryną, żeby nasi Goście mogli opłukać palce. Smacznego :)
Składniki:
- 1 kg świeżych muli/małży,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego (półwytrawnego) wina,
- chili,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Przygotowanie: mule dokładnie myjemy, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia, otwarte muszle wyrzucamy. Na łyżce masła dusimy do miękkości drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawiamy solą, chili i pieprzem. Wlewamy wino i dodajemy mule. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, muszle muszą się pootwierać, te które tego nie zrobiły wyrzucamy. Proponuję podawać z białym winem, pieczywem pszennym i miseczką z wodą i cytryną, żeby nasi Goście mogli opłukać palce. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz