Gołąbki
porcja na około 16 gołąbków
Składniki:
- 1,20 szynki wieprzowej (lub innego mięsa)
- 1 torebka ryżu,
- 1 torebka kaszy jęczmiennej,
- liść laurowy,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- duża główka kapusty,
- vegeta,
- sól,
- pieprz,
- 200g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżki mąki tortowej.
Przygotowanie: mięso myjemy kroimy w kawałki, zalewamy około 4 litrami wody, doprowadzamy do zagotowania, zbieramy szumowinę, dodajemy liścia i ziele, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, gotujemy 50 minut. Wycedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Ryż i kaszę gotujemy osobno po 15 minut, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, zesmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Mięso i cebulę mielimy przez maszynkę, dodajemy ryż i kaszę, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku i wyrabiamy ręką do połączenia składników.
W kapuście wycinamy głąb. Gotujemy pod przykryciem, aż zaczną odchodzić pierwsze liście, wyciągamy je, ponownie przykrywamy i za chwilę zdejmujemy kolejne itd. Ze sparzonych liści wycinamy twardy nerw, nakładamy farsz, zawijamy boki do środka, następnie zwijamy roladkę. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, układamy gołąbki (łączeniem do dołu), zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy przez około 1,5 godziny (do miękkości kapusty). Część gołąbków wyjmujemy, żeby mieć możliwość rozmieszać dodawany koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy. Do mąki, śmietany dodajemy niewielką ilość wody, mieszamy, przecedzamy przez sitko, następnie zagęszczamy nasz sos pomidorowy. Ponownie wkładamy wyjęte wcześniej gołąbki, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz