Ciasto marchewkowe
blaszka 23x28 cm mierzona od dołu
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 i 1/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 szklanki drobno startej marchewki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie: całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon - mieszamy - dodajemy do jajek, następnie olej. Dalej miksujemy wsypujemy marchewkę, rodzynki i orzechy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godziny w temp.180℃ - do suchego patyczka. Zimne ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz