Ciasto marchewkowe


blaszka 23x28 cm mierzona od dołu


Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 i 1/4 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 szklanki drobno startej marchewki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie: całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon - mieszamy - dodajemy do jajek, następnie olej. Dalej miksujemy wsypujemy marchewkę, rodzynki i orzechy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godziny w temp.180℃ - do suchego patyczka. Zimne ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą. Smacznego :)

Komentarze