Zupa krem z pieczarek

porcja dla 5-6 osób

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka/3 skrzydełka/1 korpus,
  • warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • 1 kg pieczarek.
Przygotowanie: udko myjemy, zalewamy wodą (1,5 litra) doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowinę, wrzucamy obrane warzywa, wsypujemy pieprz, vegetę, sól według uznania. Gotujemy nasz bulion około 1 godziny. Pieczarki myjemy, obcinamy końce korzonków i kroimy w plastry, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju (do wyparowania wody). Pieczarki wrzucamy do kielichowego blendera, wlewamy 1 litr przecedzonego przez sitko bulionu i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Dekorujemy świeżą pietruszką. Podajemy z grzankami bądź pieczywem skropionym oliwą, posypanym ziołami prowansalskimi i zapieczonym w piekarniku. 

Komentarze