Skubaniec ze śliwkami
Blaszka 28x23 mierzona od spodu
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 margaryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ciemnego kakao.
- 60 dag śliwek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy składniki. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Na koniec dodajemy żółtka i wszystko wyrabiamy ręką. Gotowe ciasto dzielimy na trzy nierówne części:
I część największa - wykładamy spód blaszki i pieczemy w 180℃ około 10 minut ,
II część średnia - wkładamy do zamrażalnika,
III część najmniejsza - dodajemy kakao i wkładamy do zamrażalnika.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki, posypujemy mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wykładamy na podpieczony spód, na śliwki ścieramy na grubych oczkach ciemne ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier dalej ubijając, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę jeszcze ubijamy. Pianę wykładamy na ciemne ciasto, następnie na wierzch ścieramy na grubych oczkach jasne ciasto. Całość pieczemy w piekarniku w 180℃ około 40 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz