Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki na ciasto:
- 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: szpinak rozmrażamy na sitku, na patelni na maśle przesmażamy przeciśnięty czosnek, dodajemy odsączony szpinak, smażymy do wyparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka rozkłócamy widelcem, następnie dodajemy do masy szpinakowej, wsypujemy mąkę i mieszamy wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy około 10-15 minut w temp. 180℃ (termoobieg). Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką i zwijamy jak na roladę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na nadzienie:
- 150g serka puszystego naturalnego/śmietankowego,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 200g łososia wędzonego.
Przygotowanie: serek mieszamy z chrzanem. Zimną roladę rozwijamy, delikatnie usuwamy papier do pieczenia. Ciasto smarujemy serkiem, następnie układamy plastry wędzonego łososia i zwijamy roladę. Gotową owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki (zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu). Kroimy w plastry i możemy podawać do jedzenia. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz