Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami


Około 12 porcji

Składniki na ciasto:

  • 10 jaj,
  • 50 dag żółtego sera,
  • 20 dag majonezu,
  • oregano,
  • tymianek,
  • bazylia.
Przygotowanie: jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy majonez, ser żółty ścieramy na grubych oczkach i również wrzucamy do masy jajecznej. Wsypujemy tymianek, oregano, bazylię, miksujemy jeszcze chwilę i wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.180℃ (termoobieg) 20-25 minut. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką i zwijamy roladę, pozostawiamy do wystygnięcia.

Składniki na nadzienie:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 80 dag pieczarek
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • ostra papryka.
Przygotowanie: fileta kroimy w plastry, rozbijamy, obsypujemy przyprawami, odstawiamy do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle (około 20 minut). Studzimy.
Zimną roladę rozwijamy, delikatnie usuwamy papier do pieczenia, układamy fileta, następnie wykładamy pieczarki, zwijamy roladę. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia - jak cukierka, boki wiążemy sznurkiem. Pieczemy w temp. 180℃ (termoobieg) przez 1 godzinę. Podajemy na ciepło jak również na zimno z sosem.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • vegeta do smaku.
Przygotowanie: majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy vegetą. Smacznego :)

Komentarze