Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Około 12 porcji
Składniki na ciasto:
- 10 jaj,
- 50 dag żółtego sera,
- 20 dag majonezu,
- oregano,
- tymianek,
- bazylia.
Przygotowanie: jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy majonez, ser żółty ścieramy na grubych oczkach i również wrzucamy do masy jajecznej. Wsypujemy tymianek, oregano, bazylię, miksujemy jeszcze chwilę i wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.180℃ (termoobieg) 20-25 minut. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką i zwijamy roladę, pozostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na nadzienie:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka,
- 80 dag pieczarek
- sól,
- pieprz ziołowy,
- ostra papryka.
Przygotowanie: fileta kroimy w plastry, rozbijamy, obsypujemy przyprawami, odstawiamy do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle (około 20 minut). Studzimy.
Zimną roladę rozwijamy, delikatnie usuwamy papier do pieczenia, układamy fileta, następnie wykładamy pieczarki, zwijamy roladę. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia - jak cukierka, boki wiążemy sznurkiem. Pieczemy w temp. 180℃ (termoobieg) przez 1 godzinę. Podajemy na ciepło jak również na zimno z sosem.
Składniki na sos:
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- vegeta do smaku.
Przygotowanie: majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy vegetą. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz