Barszcz czerwony z ziemniakami
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 4 średnie buraki,
- 2 ząbki czosnku,
- barszcz biały w butelce około 1 szklanka,
- 1 łyżka vegety,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka mąki torowej.
- 8 średnich ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 grube plastry boczku parzonego.
Przygotowanie: buraki obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy około 2,5-3 litry wody i doprowadzamy do zagotowania. Drobno pokrojony czosnek wrzucamy do zupy, dodajemy vegetę, pieprz i gotujemy około 1,50 godziny (do miękkości buraków). Zdejmujemy garczek z kuchenki i delikatnie wlewamy barszcz, ponownie stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody (1/4 szkl.), przecedzamy przez sitko i zagęszczamy nią barszcz (też zdejmujemy z kuchenki), gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut od zagotowania. Odcedzamy, odparowujemy i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Na niewielkiej ilości oleju smażymy boczek z cebulą.
Barszcz podajemy z ziemniakami pokraszonymi boczkiem z cebulą, można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany (18%) jeśli lubicie. Smacznego :)
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut od zagotowania. Odcedzamy, odparowujemy i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Na niewielkiej ilości oleju smażymy boczek z cebulą.
Barszcz podajemy z ziemniakami pokraszonymi boczkiem z cebulą, można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany (18%) jeśli lubicie. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz