Szaszłyki
Porcja na 6 szaszłyków
Składniki:
- 60 dag mięsa np. karczek,
- 20 dag boczku parzonego,
- 6 dużych pieczarek,
- 2 cebule,
- 1 papryka,
- przyprawy (czosnek, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, mieszanka przypraw do mięs),
- 6 wykałaczek do szaszłyków.
Przygotowanie: umyte mięso kroimy w dużą kostkę (18 kawałków), obsypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Obrane pieczarki kroimy na dwie części, cebulę obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę na trzy części, paprykę i boczek w duże kawałki (12 kawałków). Na wykałaczki nabijamy po kolei mięso, cebulę, boczek, paprykę, pieczarkę i znowu mięso, cebulę, boczek, paprykę, pieczarkę i zakańczamy mięsem. Gotowe szaszłyki smarujemy olejem i pieczemy w temp. 180℃, funkcja termoobieg, przez godzinę przykryte folią aluminiową, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz