Racuchy z kurczaka
Porcja na około 10 racuchów
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka (średniej wielkości),
- 1 mała cebula,
- 150g żółtego sera,
- 1 jajko,
- pieprz ziołowy,
- czosnek granulowany,
- sól,
- mieszanka przypraw do kurczaka,
- 1 łyżeczka mąki tortowej.
Składniki na sos czosnkowy:
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 łyżeczka śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- vegeta do smaku.
Przygotowanie sosu: majonez mieszamy ze śmietaną, przeciskamy czosnek, doprawiamy vegetą.
Przygotowanie racuchów: fileta myjemy i kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, żółtko dodajemy do mięsa, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z mięsem. Na patelnię wlewamy olej (tyle aby zakryć spod patelni), łyżką nakładamy racuchy (pamiętajmy żeby nie były zbyt duże, ponieważ będzie ciężko je przewracać). Usmażone wkładamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika na 10 minut. Polewamy sosem czosnkowym. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz