Roladki z polędwicy ze śliwką
Składniki na 10 rolad:
- 600-650g polędwicy wieprzowej,
- 10 śliwek suszonych,
- 10 plastrów szynki serrano,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina suszonego rozmarynu,
- 30g parmezanu,
- 80 ml śmietany 30%,
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Polędwicę kroimy na plastry około 2 cm, rozbijamy tłuczkiem na kotlety, oprószamy solą, pieprzem, odrobiną rozmarynu i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na każdy plaster kładziemy śliwkę, zwijamy roladkę i owijamy plastrem szynki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy rolady, polewamy wodą ze śliwek (3-4 łyżki) i pieczemy w temperaturze 210℃ około 20 minut.
W rondelku gotujemy śmietanę, dodajemy obie musztardy i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyłożone na talerz roladki polewamy sosem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz