Roladki z polędwicy ze śliwką


Składniki na 10 rolad:


  • 600-650g polędwicy wieprzowej,
  • 10 śliwek suszonych,
  • 10 plastrów szynki serrano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina suszonego rozmarynu,
  • 30g parmezanu,
  • 80 ml śmietany 30%,
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Polędwicę kroimy na plastry około 2 cm, rozbijamy tłuczkiem na kotlety, oprószamy solą, pieprzem, odrobiną rozmarynu i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na każdy plaster kładziemy śliwkę, zwijamy roladkę i owijamy plastrem szynki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy rolady, polewamy wodą ze śliwek (3-4 łyżki) i pieczemy w temperaturze 210℃ około 20 minut.
W rondelku gotujemy śmietanę, dodajemy obie musztardy i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyłożone na talerz roladki polewamy sosem. Smacznego :)

Komentarze