Pierogi z mięsem, grzybami i kapustą


porcja na około 40 pierogów

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 40 dag mięsa np. łopatki (może być trochę mięsa z rosołu),
  • garść suszonych grzybów,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego,
  • kostka rosołowa wołowa,
  • kostka rosołowa drobiowa,
  • 1 jajko,
  • granulowany czosnek,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: kapustę zalewamy wodą, gotujemy i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy, aż kapusta nie będzie zbyt kwaśna. Dodajemy przyprawy, grzyby, mięso i gotujemy około 1,5 h. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odciskamy i mielimy. Do zmielonego farszu dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. 

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy ciepłą wodę - w takiej ilości, aby połączyły się składniki. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy, dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowywujemy na cienkie placki, Szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz, brzegi smarujemy delikatnie wodą i je sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, od wypłynięcia gotujemy jeszcze przez 5 min. Przed podaniem krasimy je cebulą zesmażoną na oleju. Smacznego ;)


Komentarze