Pierogi z mięsem, grzybami i kapustą
porcja na około 40 pierogów
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 40 dag mięsa np. łopatki (może być trochę mięsa z rosołu),
- garść suszonych grzybów,
- 2-3 liście laurowe,
- 7-8 ziaren ziela angielskiego,
- kostka rosołowa wołowa,
- kostka rosołowa drobiowa,
- 1 jajko,
- granulowany czosnek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: kapustę zalewamy wodą, gotujemy i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy, aż kapusta nie będzie zbyt kwaśna. Dodajemy przyprawy, grzyby, mięso i gotujemy około 1,5 h. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odciskamy i mielimy. Do zmielonego farszu dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- ciepła woda.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy ciepłą wodę - w takiej ilości, aby połączyły się składniki. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy, dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowywujemy na cienkie placki, Szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz, brzegi smarujemy delikatnie wodą i je sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, od wypłynięcia gotujemy jeszcze przez 5 min. Przed podaniem krasimy je cebulą zesmażoną na oleju. Smacznego ;)

Komentarze
Prześlij komentarz