Młoda kapusta

 porcja dla 4-5 osób
Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 młode marchewki,
  • 3 grubsze plastry boczku,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 1 kostka rosołowa wołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • 3 łyżki mąki tortowej.
Przygotowanie: kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania, odcedzamy. Odcedzoną kapustę zalewamy zimną wodą  (do  1/3 wysokości kapusty), dalej gotujemy. Marchewkę kroimy w  ćwiartki i potem w cienkie plasterki, wrzucamy do kapusty razem z rosołkiem, vegetą, solą i pieprzem do smaku. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do kapusty (bez powstałego tłuszczu), całość gotujemy około 30 minut - do miękkości kapusty. Z patelni pozbywamy się nadmiaru tłuszczu, następnie wsypujemy mąkę i smażymy ją na złoty kolor, odstawiamy do ostygnięcia. Zasmażoną mąkę rozrabiamy z wodą, przecedzamy przez sitko, następnie zagęszczamy nią kapustę. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy koper, szczypiorek i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyśmienicie pasuje do schabowego. Smacznego :)

Komentarze