Jagodzianki
porcja na około 20 małych bułeczek
Składniki:
- 650g mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 100g cukru,
- 100g margaryny,
- 50g drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko do posmarowania bułek.
Nadzienie:
- 400g jagód,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Kruszonka:
- 25g margaryny,
- 5 łyżek mąki tortowej,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: margarynę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy, wlewamy margarynę, drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, jajka i wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypać mąką). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godziny).
Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka razy ręką, dzielimy na małe kawałki (około 20 porcji), formujemy placki, nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzeg.
Jajko rozkłócamy widelcem, za pomocą pędzelka smarujemy każdą bułkę.
Margarynę, cukier i mąkę rozgniatamy palcami, tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch bułek. Pieczemy w tem. 180℃ przez 25-30 minut (ja piekłam na termoobiegu), do uzyskania ładnego zarumienienia. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz