Truskawkowy przekładaniec
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki oleju.
Masa truskawkowa:
- 1,5 kg truskawek,
- 3 galaretki truskawkowe,
- ewentualnie cukier.
Wykonanie: truskawki gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, następnie truskawki podgrzewamy i do gorących wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia, potem wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krem:
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Wykonanie: Jedną szklankę mleka gotujemy, w drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki i wlewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem, masę wykładamy na stężałą masę truskawkową. Wierzch kremu ozdabiamy startą gorzką czekoladą. Smacznego:)

Komentarze
Prześlij komentarz