Ryż spod pierzynki Kazi


Porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 3 szklanki wody,
  • mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • Vegeta.
Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z jedną łyżką oleju. Następnie dosypujemy suchy ryż i chwilę smażymy. Ryż z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Całość gotujemy do momentu wyparowania wody (ok. 20 min), często mieszając. Garnek przykryty pokrywką owijamy w gazetę i wkładamy pod kołdrę. Ryż może leżeć pod kołdrą nawet 1,5 godziny i nadal będzie gorący. Smacznego :)

P.S. Jeżeli chcemy, aby ryż "nabrał rumieńców" dodajmy pół łyżeczki koncentratu. Możemy go również zabarwić szafranem lub kurkumą, uzyskamy wtedy żółty odcień.

Komentarze