Roladki ze schabu


Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 4 plastry boczku parzonego,
  • 2 kiszone ogórki,
  • mała cebula pokrojona w półksiężyce,
  • musztarda delikatesowa, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 1/2 kostki wołowej,
  • 4 wykałaczki,
  • 2 łyżki mąki.
Przygotowanie: plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na około 1 godzinę. Następnie każdy plaster smarujemy cienką warstwą musztardy, kładziemy plaster boczku, na to 1/2 kiszonego ogórka i trochę cebuli. Zawijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, po czym wkładamy do rondelka, zalewamy wodą do 1/2 wysokości roladek, dodajemy kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 1 godziny. Mąkę rozrabiamy z wodą, przecedzamy przez sitko i powoli wlewamy do rondelka, aby zagęścić nasz sos. Chwilę gotujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy według własnego uznania. Smacznego :) 

Komentarze