Roladki ze schabu
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 4 plastry boczku parzonego,
- 2 kiszone ogórki,
- mała cebula pokrojona w półksiężyce,
- musztarda delikatesowa,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 kostki wołowej,
- 4 wykałaczki,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie: plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na około 1 godzinę. Następnie każdy plaster smarujemy cienką warstwą musztardy, kładziemy plaster boczku, na to 1/2 kiszonego ogórka i trochę cebuli. Zawijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, po czym wkładamy do rondelka, zalewamy wodą do 1/2 wysokości roladek, dodajemy kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 1 godziny. Mąkę rozrabiamy z wodą, przecedzamy przez sitko i powoli wlewamy do rondelka, aby zagęścić nasz sos. Chwilę gotujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy według własnego uznania. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz