Pulpety w sosie grzybowym


Porcja dla 5-6 osób

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki,
  • garść posiekanych suszonych grzybów,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • kostka rosół wołowy,
  • czosnek granulowany,
  • Vegeta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie: Wodę gotujemy w rondelku, dodajemy kostkę wołową. Zmieloną łopatkę doprawiamy solą, pieprzem, Vegetą i czosnkiem, wbijamy jajko i wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy 5-6 pulpetów i wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy posiekane grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy ok. 40 min. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, cedzimy przez sitko i delikatnie wlewamy do sosu, aby go zagęścić. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 min. Smacznego ;)

Komentarze