Orzechowiec
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę,cukier i siekamy wszystko nożem, następnie wsypujemy sodę, wlewamy miód i dodajemy jajka - zagniatamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki, na jedną wylewamy masę orzechową, a drugą zostawiamy samą - oba placki pieczemy w temperaturze 180℃ około 15 minut.
Masa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1/ szklanki cukru.
Przygotowanie: margarynę, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku (nie wolno dopuścić do zagotowania), dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy. Mieszamy i wylewamy na jeden z placków.
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki oleju.
Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175℃ przez ok. 20 min ( do suchego patyczka).
Krem:
- 1 kostka margaryny,
- 2 i 1/2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta kwasku cytrynowego.
Warstwy orzechowca:
- Ciasto kruche (bez masy orzechowej)
- Pierwsza część kremu
- Biszkopt
- Druga część kremu
- Ciasto kruche z masą orzechową
Orzechowca musimy zrobić na minimum 24 godziny przed pokrojeniem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz