Orzechowiec


blaszka 20x36 cm mierzona od dołu

Składniki:


Ciasto orzechowe:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę,cukier i siekamy wszystko nożem, następnie wsypujemy sodę, wlewamy miód i dodajemy jajka - zagniatamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki, na jedną wylewamy masę orzechową, a drugą zostawiamy samą - oba placki pieczemy w temperaturze 180℃ około 15 minut. 

Masa orzechowa:
  • 250g orzechów włoskich,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/ szklanki cukru.
Przygotowanie: margarynę, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku (nie wolno dopuścić do zagotowania), dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy. Mieszamy i wylewamy na jeden z placków.

Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki oleju.

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175℃ przez ok. 20 min ( do suchego patyczka).


Krem:
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta kwasku cytrynowego.
Wykonanie: 1 i1/2 szklanki mleka gotujemy, w drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki i wlewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem, dodajemy kwasek. Gotowy krem dzielimy na dwie części.

Warstwy orzechowca:

  1. Ciasto kruche (bez masy orzechowej)
  2. Pierwsza część kremu
  3. Biszkopt
  4. Druga część kremu
  5. Ciasto kruche z masą orzechową
Orzechowca musimy zrobić na minimum 24 godziny przed pokrojeniem. Smacznego :)

Komentarze