CIasto à la Rafaello



Składniki:

  • 2 opakowania krakersów,
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 margaryna,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 150 g migdałów w płatkach.
Przygotowanie: w 1/2 szklanki mleka wsypujemy obie mąki, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka gotujemy, wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, odstawiamy do wystudzenia.
50 g wiórek prażymy na suchej patelni za złoty kolor, odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną masę ucieramy z margaryną, na koniec dodajemy migdały w płatkach i resztę wiórek. Wszystko mieszamy łyżką.
Na blaszce układamy warstwę krakersów i przykrywamy kremem, ponownie warstwa krakersów i krem, i ostani raz krakersy i krem. Wierz posypujemy uprażonymi wiórkami. Odstawiamy do lodówki na 24 godz. Smacznego :)

Komentarze