Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe


blaszka 20x36 cm mierzona od dołu


Składniki:


Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki oleju.

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175℃ przez ok. 20 min ( do suchego patyczka).

Masa brzoskwiniowa:

  • puszka brzoskwiń,
  • 1/2 dużego opakowania żelatyny,
  • 1/2 szklanki gorącej wody.
Wykonanie: brzoskwinie mielimy przez maszynkę, dodajemy sok z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do brzoskwiń, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki.

Masa jogurtowa:
  • 1 litr jogurtu naturalnego,
  • 1/2 dużego opakowania żelatyny +1 łyżeczka żelatyny,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • herbatniki.
Wykonanie: jogurt miksujemy z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w wodzie, zimną cienkim strumieniem wlewamy do jogurtu, miksujemy do połączenia składników i wylewamy na brzoskwinie. Na białą masę wykładamy herbatniki, wierzch polewamy polewą kakaową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Polewa kakaowa:

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 3 łyżki cukry,
  • 1 łyżka mleka,
  • 3 czubate łyżeczki ciemnego kakao.
Przygotowanie: margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier (nie wolno dopuścić do zagotowania), następnie mleko i kakao, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego :)

Komentarze