Sernik


blaszka 20x36 cm mierzona od dołu

Składniki:

Ciasto kruche:
  • ¾ kostki margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 ½ szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru.
Przygotowanie: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier i żółtka, zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę (ja dla pewności podpiekam ciasto w temp. 180℃ około 15 minut).

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy,
  • 1½ szklanki mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 6 żółtek,
  • 10 białek,
  • 1½ szklanki cukru.
Przygotowanie: żółtka ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając wsypujemy budynie, wlewamy oliwę i na koniec mleko. Miksujemy jeszcze chwilę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ucieramy do połączenia składników. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 170℃ (termoobieg) około 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na 15 minut, po czym uchylamy drzwiczki i zostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)



Komentarze