Jamajka


blaszka 20x36 cm mierzona od dołu

Składniki:


Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru 40g,
  • 1 łyżka oleju.
Masa śmietanowa: 

  • 600 ml śmietany 30-36%,
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 150g,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Pozostałe potrzebne produkty:

  • dżem z czarnej porzeczki,
  • 6 bananów,
  • 1 cytryna
  • 3 galaretki cytrynowe po 75g każda,
  • 4 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek.

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, wsypujemy budyń i proszek, mieszamy i dodajemy do masy, wlewamy olej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 175℃ około 30 minut (do suchego patyczka). Zimny biszkopt kroimy na dwie części i na dolną część wykładamy dżem.
Banany przekrawamy wzdłuż, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na dżemie.
Tężejącą galaretkę wylewamy na banany.  
Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany, na koniec wlewamy zimną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. 3/4 masy śmietanowej wykładamy na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na który wykładamy resztę śmietany. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego:)

Komentarze