Jamajka
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 budyń czekoladowy bez cukru 40g,
- 1 łyżka oleju.
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietany 30-36%,
- 1 serek homogenizowany waniliowy 150g,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Pozostałe potrzebne produkty:
- dżem z czarnej porzeczki,
- 6 bananów,
- 1 cytryna
- 3 galaretki cytrynowe po 75g każda,
- 4 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek.
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, wsypujemy budyń i proszek, mieszamy i dodajemy do masy, wlewamy olej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 175℃ około 30 minut (do suchego patyczka). Zimny biszkopt kroimy na dwie części i na dolną część wykładamy dżem.
Banany przekrawamy wzdłuż, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na dżemie.
Tężejącą galaretkę wylewamy na banany.
Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany, na koniec wlewamy zimną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. 3/4 masy śmietanowej wykładamy na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na który wykładamy resztę śmietany. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego:)
Banany przekrawamy wzdłuż, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na dżemie.
Tężejącą galaretkę wylewamy na banany.
Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany, na koniec wlewamy zimną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. 3/4 masy śmietanowej wykładamy na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na który wykładamy resztę śmietany. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego:)

Komentarze
Prześlij komentarz