Ciasto Hali
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 żółtko.
Przygotowanie: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy proszek, cukier i jajka, zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę (ja dla pewności podpiekam ciasto w temp. 180℃ około 15 minut).
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- 3 budynie czekoladowe po 40g każdy.
Przygotowanie: odlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka i wsypujemy do niego budynie. Dodajemy cukier zgodnie z przepisem na opakowaniu i dobrze mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budynie, mieszając gotujemy jeszcze chwilę. Gorący budyń wylewamy na kruche ciasto. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa:
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy,
- 3 jajka,
- 1 białko,
- 1 budyń śmietankowy.
Przygotowanie: mikserem ucieramy margarynę z cukrem i stale mieszając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypujemy budyń waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, mieszając łyżką łączymy z masą serową. Wylewamy na zimny budyń i równo rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180℃ około 40 minut. Zimne ciasto możemy polać czekoladową polewą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz