Biszkopt z masą kokosową



blaszka 20x36 cm mierzona od dołu

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej chwilę ubijamy, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy wszystko razem, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy olej. Wylewamy na blaszkę, pieczemy w 175℃ około 15 minut (do suchego patyczka).

Masa kokosowa:
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka do wiórek,
  • 1 budyń waniliowy z cukrem,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka do budyniu,
  • 1 margaryna.
Przygotowanie: wiórki kokosowe i mleko gotujemy, ostawiamy do wystudzenia. 1 szklankę mleka gotujemy, w 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń, wylewamy na gorące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z margaryną, następnie dodajemy wiórki. Masę kokosową wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.

Galaretka:
  • 2 zielone galaretki.
  • 3 szklanki wody.
Przygotowanie: galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i tężejące wylewamy na masę kokosową. Wstawiamy do lodówki.
Na stężałą galaretkę układamy herbatniki i dekorujemy polewą kakaową.

Polewa kakaowa:

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 3 łyżki cukry,
  • 1 łyżka mleka,
  • 3 czubate łyżeczki ciemnego kakao.
Przygotowanie: margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier (nie wolno dopuścić do zagotowania), następnie mleko i kakao, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego :)

Komentarze