Biszkopt z masą kokosową
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżeczki ciemnego kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej chwilę ubijamy, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy wszystko razem, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy olej. Wylewamy na blaszkę, pieczemy w 175℃ około 15 minut (do suchego patyczka).
Masa kokosowa:
- 200g wiórek kokosowych,
- 1 i 1/2 szklanki mleka do wiórek,
- 1 budyń waniliowy z cukrem,
- 1 i 1/2 szklanki mleka do budyniu,
- 1 margaryna.
Przygotowanie: wiórki kokosowe i mleko gotujemy, ostawiamy do wystudzenia. 1 szklankę mleka gotujemy, w 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń, wylewamy na gorące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z margaryną, następnie dodajemy wiórki. Masę kokosową wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.
Galaretka:
- 2 zielone galaretki.
- 3 szklanki wody.
Przygotowanie: galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i tężejące wylewamy na masę kokosową. Wstawiamy do lodówki.
Na stężałą galaretkę układamy herbatniki i dekorujemy polewą kakaową.
Polewa kakaowa:
Polewa kakaowa:
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 łyżki cukry,
- 1 łyżka mleka,
- 3 czubate łyżeczki ciemnego kakao.
Przygotowanie: margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier (nie wolno dopuścić do zagotowania), następnie mleko i kakao, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz