SKŁADNIKI:
blaszka
20x36 cm mierzona od dołu
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki oleju.
Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175℃ przez ok. 20 min ( do suchego patyczka).
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek- Szara Reneta,
- 2 galaretki cytrynowe.
Wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Podsmażamy ok. 15-20 min i wsypujemy obie galaretki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne jabłka wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Krem:
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Wykonanie: Jedną szklankę mleka gotujemy, w drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki i wlewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem, masę wykładamy na stężałe jabłka. Wierzch kremu ozdabiamy startą gorzką czekoladą. Smacznego:)
Będę musiała koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń