Szarlotka królewska


SKŁADNIKI:

blaszka 20x36 cm mierzona od dołu

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki oleju.
Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wrzucamy żółtka i ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175℃ przez ok. 20 min ( do suchego patyczka).

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek- Szara Reneta,
  • 2 galaretki cytrynowe.
Wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.  Podsmażamy ok. 15-20 min i wsypujemy obie galaretki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne jabłka wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Krem:

  • 1 kostka margaryny,
  • 2 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.
Wykonanie: Jedną szklankę mleka gotujemy, w drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki i wlewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem, masę wykładamy na stężałe jabłka. Wierzch kremu ozdabiamy startą gorzką czekoladą. Smacznego:) 

Komentarze

Prześlij komentarz