Pasztet
Czas przygotowania około 3 godziny
2 foremki aluminiowe 1500 ml
Składniki:
- 1,60 kg mięsa wieprzowego, wołowego i boczku (np.: 70 dag mięsa wieprzowego, 50 dag mięsa wołowego, 40 dag surowego boczku)
- 3 cebule,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżka vegety,
- 3 małe suche bułki,
- 3 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek granulowany,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumujemy i dodajemy liścia, ziele, cebule i vegetę. Gotujemy około 1,20 h. Mięso i cebulę wycedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W wywar z mięsa wrzucamy bułki do rozmoczenia, odciskamy i mielimy razem z mięsem i cebulą. Czynność tę powtarzamy. Zmieloną dwukrotnie masę doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem i vegetą. Dodajemy jajka i wyrabiamy ręką. Gotową masę wylewamy w foremki. Pieczemy w temperaturze 175℃ około 1,2 h. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz