Pasztet



Czas przygotowania około 3 godziny
2 foremki aluminiowe 1500 ml

Składniki:

  • 1,60 kg mięsa wieprzowego, wołowego i boczku (np.: 70 dag mięsa wieprzowego, 50 dag mięsa wołowego, 40 dag surowego boczku)
  • 3 cebule, 
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka vegety,
  • 3 małe suche bułki,
  • 3 jajka, 
  • gałka muszkatołowa,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumujemy i dodajemy liścia, ziele, cebule i vegetę. Gotujemy około 1,20 h. Mięso i cebulę wycedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W wywar z mięsa wrzucamy bułki do rozmoczenia, odciskamy i mielimy razem z mięsem i cebulą. Czynność tę powtarzamy. Zmieloną dwukrotnie masę doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem i vegetą. Dodajemy jajka i wyrabiamy ręką. Gotową masę wylewamy w foremki. Pieczemy w temperaturze 175℃ około 1,2 h. Smacznego :)

Komentarze