Paszteciki z kapustą, mięsem i grzybami
Czas przygotowania ok. 2-3 godziny
Około 40 pasztecików
Składniki na farsz:
- 1,70 kg kapusty kiszonej,
- garść suszonych grzybów,
- 0,50 kg mięsa (łopatka, szynka, karczek)
- 2 liście laurowe,
- 5-7 ziaren ziela angielskiego,
- vegeta,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy, aż kapusta nie będzie zbyt kwaśna. Dodajemy przyprawy, grzyby, mięso i gotujemy około 1,5 h. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odciskamy i mielimy.
Składniki na ciasto:
- 70 dag mąki pszennej,
- 1 margaryna,
- 5 dag drożdży,
- 3 jajka,
- 1niepełna szklanka śmietany 18%,
- 1/2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- szczypta imbiru.
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, śmietanę i rozczyn z drożdży (gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki), wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na brzegu układamy farsz i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku 175℃ około 30 minut na złoty kolor. Proponuję podawać z filiżanką barszczu czerwonego. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz