Filet z kaczki


Czas przygotowania około 40 minut

Składniki:

  • filet z kaczki,
  • sól himalajska,
  • pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie: piekarnik z naczyniem żaroodpornym nastawiamy na 200℃. Umytego fileta wycieramy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy tworząc kratkę nie uszkadzając mięsa, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Na zimną patelnię z grubym dnem, skórą do dołu kładziemy fileta. Smażymy na średniej prędkości około 12 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy do naczynia i pieczemy jeszcze 8 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy fileta na 5 minut, żeby odpoczął przed pokrojeniem.
Na talerz wykładamy konfiturę z żurawiny, na to kładziemy pokrojony w paski filet. Do tego polecam puree ziemniaczane z mozarellą (ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżeczką masła i startą mozarellą). Smacznego :)

Komentarze