Zupa porowa z bobem i grzankami
Czas przygotowania ok. 1,5 godziny
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
- 3-4 skrzydełka,
- 1 mała marchewka,
- 1 mała pietruszka - korzeń i natka,
- 1/4 selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 300 g bobu,
- 2 ziemniaki,
- kostka rosołowa,
- vegeta,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- kminek,
- biała gorczyca,
- grzanki.
Przygotowanie:
Skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, po zagotowaniu szumujemy, dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, seler i zieloną część pora. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Nasz wywar gotujemy ok. 1 godziny.
Bób gotujemy w osobnym garnku, solimy. Kiedy będzie prawie miękki wycedzamy i obieramy ze skóry.
Białą część pora i cebulę kroimy w półksiężyce, obrane ziemniaki w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy pora, cebulę i ziemniaki.
Z naszego bulionu wszystko wyławiamy, dodajemy przesmażone warzywa i bób. Mały kawałek wcześniej wyłowionej marchewki drobno kroimy i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, kminkiem i rozgniecioną gorczycą.
Wlewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i dodajemy grzanki. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz