Zupa porowa z bobem i grzankami


Czas przygotowania ok. 1,5 godziny
Porcja dla 5-6 osób

Składniki:

  • 3-4 skrzydełka,
  • 1 mała marchewka, 
  • 1 mała pietruszka - korzeń i natka,
  • 1/4 selera,
  • 1 por, 
  • 1 cebula,
  • 300 g bobu,
  • 2 ziemniaki,
  • kostka rosołowa,
  • vegeta, 
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • kminek,
  • biała gorczyca,
  • grzanki.
Przygotowanie:

Skrzydełka zalewamy 3 litrami wody,  po zagotowaniu szumujemy, dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, seler i zieloną część pora. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Nasz wywar gotujemy ok. 1 godziny. 
Bób gotujemy w osobnym garnku, solimy. Kiedy będzie prawie miękki wycedzamy i obieramy ze skóry. 
Białą część pora i cebulę kroimy w półksiężyce, obrane ziemniaki w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy pora, cebulę i ziemniaki. 
Z naszego bulionu wszystko wyławiamy, dodajemy przesmażone warzywa i bób. Mały kawałek wcześniej wyłowionej marchewki drobno kroimy i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, kminkiem i rozgniecioną gorczycą. 
Wlewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i dodajemy grzanki. Smacznego :)

Komentarze