Zemsta teściowej


Czas przygotowania ok. 3 godziny

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Beza:
  • 5 białek,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • opakowanie płatków migdałów.
Galaretka:
  • 2 wiśniowe galaretki,
  • 2 szkl. wody,
  • słoik drylowanych wiśni w syropie,
  • 1 szkl. soku z wiśni,
  • 1 łyżka żelatyny.
Śmietana:
  • 1/2 litra śmietany 36%,
  • 3 śmietan fix,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1/2 szkl. wody.
Przygotowanie:

Kruche ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę pieczemy samą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na drugą połowę surowego ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w tem. 160 stopni (termoobieg) ok. 35-40 minut.

Galaretka: wiśnie odcedzamy, odlewamy szklankę soku. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z wiśni i drylowane wiśnie, odstawiamy do stężenia.

Śmietana: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan fix i cukrem pudrem. Małym strumieniem dodajemy żelatynę.

Wykonanie:

Na pierwszą część ciastka wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Odstawiamy, żeby dobrze się ścięła, następnie wykładamy ubitą śmietanę kremówkę, na koniec druga część kruchego ciasta. Delikatnie  przyciskamy i gotowe. Smacznego :)

Komentarze