Zemsta teściowej
Czas przygotowania ok. 3 godziny
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Beza:
- 5 białek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- opakowanie płatków migdałów.
Galaretka:
- 2 wiśniowe galaretki,
- 2 szkl. wody,
- słoik drylowanych wiśni w syropie,
- 1 szkl. soku z wiśni,
- 1 łyżka żelatyny.
Śmietana:
- 1/2 litra śmietany 36%,
- 3 śmietan fix,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1/2 szkl. wody.
Przygotowanie:
Kruche ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę pieczemy samą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na drugą połowę surowego ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w tem. 160 stopni (termoobieg) ok. 35-40 minut.
Galaretka: wiśnie odcedzamy, odlewamy szklankę soku. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z wiśni i drylowane wiśnie, odstawiamy do stężenia.
Śmietana: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan fix i cukrem pudrem. Małym strumieniem dodajemy żelatynę.
Wykonanie:
Na pierwszą część ciastka wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Odstawiamy, żeby dobrze się ścięła, następnie wykładamy ubitą śmietanę kremówkę, na koniec druga część kruchego ciasta. Delikatnie przyciskamy i gotowe. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz