Tortilla española


Czas przygotowania około 1,20 godziny
Porcja dla 4-8 osób

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 10 dag boczku,
  • 1 cebula,
  • 10 jaj,
  • sól,
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka i ostra,
  • czosnek granulowany,
  • szczypiorek do dekoracji,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki musimy pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę w plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (28 cm) z olejem. Dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Jajka wybijamy do naczynia, rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na patelnię z ziemniakami. Delikatnie mieszamy, żeby jajka dokładnie zakryły ziemniaki. Smażymy z każdej strony około 10 minut na małym ogniu. Do przewrócenia omleta używamy dużego talerza (uważajcie, żeby się nie poparzyć). Gotową tortillę kroimy wedle uznania i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego😊

Komentarze