Tortilla española
Czas przygotowania około 1,20 godziny
Porcja dla 4-8 osób
Składniki:
- 80 dag ziemniaków,
- 10 dag boczku,
- 1 cebula,
- 10 jaj,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka i ostra,
- czosnek granulowany,
- szczypiorek do dekoracji,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki musimy pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę w plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (28 cm) z olejem. Dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Jajka wybijamy do naczynia, rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na patelnię z ziemniakami. Delikatnie mieszamy, żeby jajka dokładnie zakryły ziemniaki. Smażymy z każdej strony około 10 minut na małym ogniu. Do przewrócenia omleta używamy dużego talerza (uważajcie, żeby się nie poparzyć). Gotową tortillę kroimy wedle uznania i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego😊
Jajka wybijamy do naczynia, rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na patelnię z ziemniakami. Delikatnie mieszamy, żeby jajka dokładnie zakryły ziemniaki. Smażymy z każdej strony około 10 minut na małym ogniu. Do przewrócenia omleta używamy dużego talerza (uważajcie, żeby się nie poparzyć). Gotową tortillę kroimy wedle uznania i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego😊

Komentarze
Prześlij komentarz