Śledź z cebulą w oleju



Czas przygotowania około 1 godziny,
Naczynie z przykrywką

Składniki:
  • 6 płatów śledziowych solonych,
  • 1 cebula,
  • 3 rozkruszone liście laurowe, 
  • 9 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz, 
  • kilka kropel cytryny bądź octu spirytusowego 10%,
  • około 1 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Śledzie namaczamy w zimnej wodzie na około 20-30 minut (wszystko zależy od śledzia, ja co jakiś czas próbuję i kontroluję słoność). Odsączamy i kroimy na małe kawałki. Do naczynia układamy warstwę śledzia posypujemy pieprzem,  kładziemy kilka kawałków liścia laurowego i kilka ziaren ziela, posypujemy drobno pokrojoną cebulą.  I tak kolejna warstwa śledzia, pieprz, kawałki liścia, ziarna ziela i cebula, aż do wykończenia składników. Całość zalewamy olejem, skrapiamy cytryną/ octem i odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego :)

Komentarze