Śledź z cebulą w oleju
Czas przygotowania około 1 godziny,
Naczynie z przykrywką
Składniki:
- 6 płatów śledziowych solonych,
- 1 cebula,
- 3 rozkruszone liście laurowe,
- 9 ziaren ziela angielskiego,
- pieprz,
- kilka kropel cytryny bądź octu spirytusowego 10%,
- około 1 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Śledzie namaczamy w zimnej wodzie na około 20-30 minut (wszystko zależy od śledzia, ja co jakiś czas próbuję i kontroluję słoność). Odsączamy i kroimy na małe kawałki. Do naczynia układamy warstwę śledzia posypujemy pieprzem, kładziemy kilka kawałków liścia laurowego i kilka ziaren ziela, posypujemy drobno pokrojoną cebulą. I tak kolejna warstwa śledzia, pieprz, kawałki liścia, ziarna ziela i cebula, aż do wykończenia składników. Całość zalewamy olejem, skrapiamy cytryną/ octem i odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz