Sernik z brzoskwiniami
Czas przygotowania około 1,30 godziny
Blaszka 20x36 mierzona od dołu
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 5 żółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 1,40 dag sera białego półtłustego,
- 6 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy,
- kilka kropli aromatu pomarańczowego,
- 1 puszka brzoskwiń.
Składniki na masę bezową:
- 5 białek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- ciasto kruche:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier i margarynę, wszystko kroimy nożem. Wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i wszystko wyrabiamy ręką na jednolitą masę. 3/4 ciasta rozwałkujemy na blaszkę (ja podpiekam spód sernika 15-20 minut w 180℃), resztę wkładamy do zamrażalnika.
- masa serowa:
Ser mielimy przez maszynkę. Margarynę, żółtka i cukier ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń, aromat i przemielony ser, dalej ucieramy do połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej, dalej wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy wylewamy ją na kruche ciasto.
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Pokrojone i odsączone wykładamy na masę serową.
- masa bezowa:
Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po połączeniu składników dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie wykładamy na masę serową.
Na brzoskwinie ścieramy na tarce na grubych oczkach wczesniej włożone do zamrażalnika ciasto, następnie wkładamy je do piekarnika na 180℃, termoobieg na około 60-70 min ( ja wyciągam sernik, kiedy uzyska ładny, złoty kolor). Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)

Wygląda bardzo apetyczne:)może kiedyś nabiorę odwagi na sernik:)
OdpowiedzUsuń