Sernik z brzoskwiniami


Czas przygotowania około 1,30 godziny
Blaszka 20x36 mierzona od dołu

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
  • 1,40 dag sera białego półtłustego,
  • 6 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy,
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego,
  • 1 puszka brzoskwiń.
Składniki na masę bezową:
  • 5 białek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
  • ciasto kruche:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier i margarynę, wszystko kroimy nożem. Wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i wszystko wyrabiamy ręką na jednolitą masę. 3/4 ciasta rozwałkujemy na blaszkę (ja podpiekam spód sernika 15-20 minut w 180℃), resztę wkładamy do zamrażalnika.
  • masa serowa:
Ser mielimy przez maszynkę. Margarynę, żółtka i cukier ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń, aromat i przemielony ser, dalej ucieramy do połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy  sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej, dalej wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy wylewamy ją na kruche ciasto.
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Pokrojone i odsączone wykładamy na masę serową.

  • masa bezowa:
Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po połączeniu składników dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie wykładamy na masę serową.

Na brzoskwinie ścieramy na tarce na grubych oczkach wczesniej włożone do zamrażalnika ciasto, następnie  wkładamy je do piekarnika na 180℃, termoobieg na około 60-70 min  ( ja wyciągam sernik, kiedy uzyska ładny, złoty kolor). Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz