Różany deser
Czas przygotowania około 30 minut
Porcja dla 4-8 osób
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 1,5 - 2 duże czerwone jabłka,
- brązowy cukier,
- cynamon,
- 3 szklanki wody,
- 3/4 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy wodę z cukrem i wrzucamy pokrojone jabłka. Gotujemy około 5 minut (jabłka muszą zwiotczeć) i wycedzamy na durszlak.
Ciasto francuskie możemy delikatnie rozwałkować, kroimy na pół, a każdą połowę na cztery części. Plastry ciasta będziemy składać na pół i zawijać w ślimaka. Każdą część posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, następnie na cieście układamy plasterki jabłka, aby wystawały nad ciastem, skórkami do góry, ciasto składamy na pół i zawijamy w rulon. Wkładamy w blaszkę do muffinek. Pamiętajmy, aby blaszkę wysmarować tłuszczem. Nasze różyczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut góra-dół (pierwsze 50 minut pod folią aluminiową). Dekorujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe. Zapewniam, że ten deser zrobi ogromne wrażenie na każdym.
Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz