Placek rösti z sosem
Czas przygotowania ok. 1 godziny
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 150 g boczku parzonego,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła.
Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, następnie wycedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, potem wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy starte ziemniaki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kształt placka i smażymy na złoty kolor z obu stron. Ja usmażyłam jeden duży placek a po upieczeniu przekroiłam go na trzy części. Możecie też usmażyć każdy placek osobno. Uważajcie przy przewracaniu - ja pomagałam sobie talerzem.
Sos:
- pojedynczy filet,
- kilka świeżych grzybów,
- liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 cebuli,
- vegeta,
- mąka do zagęszczenia (2 łyżki).
Grzyby obgotowywujemy z vegetą, liściem i zielem ok. 20 minut. Fileta kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy obgotowane grzyby, pokrojoną cebulkę i zalewamy 2 szklankami wody. Przyprawiamy do smaku vegetą, solą i pieprzem. gotujemy ok. 15 minut. Mąkę rozpuszczamy z wodą, przecedzamy przez sitko i delikatnym strumieniem, cały czas mieszając wlewamy do sosu. Po zagotowaniu nasz sos jest gotowy do podania.
Nasze placki rösti polewamy sosem i posypujemy zieloną pietruszką. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz