Oponki babci Milci
Czas przygotowania ok. 1,5 godziny
Składniki:
- 500 g sera białego półtłustego,
- 600 g mąki pszennej,
- 250 ml śmietany 18%,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 płaska łyżka sody,
- 1 łyżeczka octu
- 1 kieliszek spirytusu,
- ok. 1/2 litra oleju ( wszystko zależy od naczynia, w którym będzie smażyć oponki).
Przygotowanie:
Przygotujmy sobie kieliszek i sporo większą szklankę do wycinania ciasta. Ser biały musimy przecisnąć przez praskę do ziemniaków (ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa), przesianą mąkę dodajemy do sera, następnie żółtka, cukier waniliowy, sodę, ocet i śmietanę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, gdyby ciasto lepiło się do ręki należy podsypać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto musimy rozwałkować na około 0,5 centymetra. Większym naczyniem wykrawamy kółka, w których następnie wycinamy kieliszkiem dziurki.
Do naczynia wlewamy olej (w naczyniu musi być około 5 cm oleju) i kieliszek spirytusu. Na rozgrzany olej wrzucamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Nasze oponki wykładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem. Smak dzieciństwa powraca. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz