Majonezowa babka


Czas przygotowania ok. 1,20 godziny
forma do pieczenia 30x10

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • aromat do ciast cytrynowy.
Białka oddzielamy od żółtek. Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Żółtka roztrzepujemy widelcem z majonezem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy żółtka z majonezem i mieszamy łyżką. Potem wsypujemy mąki z proszkiem, olejek cytrynowy i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy ciasto do podłużnej formy wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego :)

Komentarze