Majonezowa babka
Czas przygotowania ok. 1,20 godziny
forma do pieczenia 30x10
Składniki:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- aromat do ciast cytrynowy.
Białka oddzielamy od żółtek. Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Żółtka roztrzepujemy widelcem z majonezem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy żółtka z majonezem i mieszamy łyżką. Potem wsypujemy mąki z proszkiem, olejek cytrynowy i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy ciasto do podłużnej formy wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz