Kumpirowa wariacja


Czas przygotowania 30 minut
porcja dla 3 osób

Składniki:


  • 6 ziemniaków,
  • ok. łyżki masła,
  • ok. 3 łyżek sera żółtego typu mozzarella,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 ogórek,
  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • prażona cebulka,
  • sól, 
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • chili w płatkach.
Sos czosnkowy:
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • vegeta do smaku.
Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do majonezu, śmietany i jogurtu, wymieszać, doprawić do smaku.

Przygotowanie:

Fileta kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Doprawiamy  chili, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut.
Obrane i pokrojone ziemniaki zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, ser i tłuczemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka i cebulę kroimy w półksiężyce, pomidorki na pół, sałatę w paski.
Na talerz wykładamy masę ziemniaczaną, mięso, następnie sałatę, ogórka, pomidorki, cebulę. Wszystko polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką. Smacznego :)

Komentarze