Kumpirowa wariacja
Czas przygotowania 30 minut
porcja dla 3 osób
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- ok. łyżki masła,
- ok. 3 łyżek sera żółtego typu mozzarella,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1/2 ogórek,
- 1/2 główki sałaty lodowej,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- prażona cebulka,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- chili w płatkach.
Sos czosnkowy:
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 2-3 ząbki czosnku,
- vegeta do smaku.
Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do majonezu, śmietany i jogurtu, wymieszać, doprawić do smaku.
Przygotowanie:
Fileta kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Doprawiamy chili, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut.
Obrane i pokrojone ziemniaki zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, ser i tłuczemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka i cebulę kroimy w półksiężyce, pomidorki na pół, sałatę w paski.
Na talerz wykładamy masę ziemniaczaną, mięso, następnie sałatę, ogórka, pomidorki, cebulę. Wszystko polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz