Krem z dyni
Czas przygotowania około 1 godziny
Porcja dla 5 osób
Składniki:
- 3 litry bulionu mięsnego,
- 1 duża marchewka,
- 2 średnie ziemniaki,
- 50 dag dyni,
- mielony imbir,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- maggi w płynie.
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucamy pokrojoną w ćwiartki marchewkę i ziemniaki, a dynię w kostkę. Gotujemy do miękkości tj. około 20 minut. Następnie wycedzamy warzywa i blendujemy je dodając stopniowo bulion. W zależności jaką konsystencję lubimy, dodajemy więcej bądź mniej wywaru. Całość doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, no i szczyptą maggi. Krem jeszcze lepiej smakuje z grzankami. Kromki chleba tostowego posmarujcie oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi i zapieczcie w piekarniku w 180 stopniach.
Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz