Krem z dyni



Czas przygotowania około 1 godziny
Porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 3 litry bulionu mięsnego,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 50 dag dyni,
  • mielony imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, 
  • pieprz,
  • maggi w płynie.
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucamy pokrojoną w ćwiartki marchewkę i ziemniaki, a dynię w kostkę. Gotujemy do miękkości tj. około 20 minut. Następnie wycedzamy warzywa i blendujemy je dodając stopniowo bulion. W zależności jaką konsystencję lubimy, dodajemy więcej bądź mniej wywaru. Całość doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, no i szczyptą maggi. Krem jeszcze lepiej smakuje z grzankami. Kromki chleba tostowego posmarujcie oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi i zapieczcie w piekarniku w 180 stopniach. 
Smacznego :) 

Komentarze