Tatar ze śledzia z kaparami, korniszonem i żurawiną


porcja dla: 8 osób, 

    czas przygotowania: 1,5 godziny

    Składniki:


    • 6 płatów śledzia solonego a'la matias,  
    • 4 korniszony,   
    • 1 średnia czerwona cebula,  
    • 4 łyżki kopru,  
    • 3 łyżki kaparów,  
    • 3 łyżki żurawiny,  
    • 1-1,5 łyżki majonezu,  
    • pieprz.

    Wykonanie:


    Śledzie namaczamy w zimniej wodzie (musimy pilnować, żeby śledź nie stracił smaku, ja swoje, sprawdzone śledzie moczę ok. 40 min). Następnie kroimy je w małą kostkę i wrzucamy na sito, zostawiamy do odsączenia. Tak samo robimy z ogórkami i kaparami. Cebulę, żurawinę i koper drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i pieprz. Wkładamy go na min. godzinę do lodówki. Teraz pozostaje już tylko kwestia podania. Ja korzystam z pierścienia kuchennego, żeby uzyskać idealny kształt. Talerz zwykle dekoruję grubo mielonym pieprzem, gałązką kopru i marynowanymi grzybkami, ale możecie też użyć rukoli i marynowanej cebuli. Zawsze serwuję go razem z kromką bagietki. Smacznego! :)

    Komentarze