Tatar ze śledzia z kaparami, korniszonem i żurawiną
porcja dla: 8 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 6 płatów śledzia solonego a'la matias,
- 4 korniszony,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 4 łyżki kopru,
- 3 łyżki kaparów,
- 3 łyżki żurawiny,
- 1-1,5 łyżki majonezu,
- pieprz.
Wykonanie:
Śledzie namaczamy w zimniej wodzie (musimy pilnować, żeby śledź nie stracił smaku, ja swoje, sprawdzone śledzie moczę ok. 40 min). Następnie kroimy je w małą kostkę i wrzucamy na sito, zostawiamy do odsączenia. Tak samo robimy z ogórkami i kaparami. Cebulę, żurawinę i koper drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i pieprz. Wkładamy go na min. godzinę do lodówki. Teraz pozostaje już tylko kwestia podania. Ja korzystam z pierścienia kuchennego, żeby uzyskać idealny kształt. Talerz zwykle dekoruję grubo mielonym pieprzem, gałązką kopru i marynowanymi grzybkami, ale możecie też użyć rukoli i marynowanej cebuli. Zawsze serwuję go razem z kromką bagietki. Smacznego! :)

Komentarze
Prześlij komentarz